Koiran pihakäytös-aitarallia vai rauhallista pihassa oleilua!

Oma piha luo illuusion koira-arjen helppoudesta.

Iso piha on monelle koiranomistajalle helpotus,sillä koiralla on enemmän tilaa liikkua vapaana. Se antaa ihmiselle kenties helpotuksen silloin,kun ei jaksa tai ehdi lenkkeilyttää koiraa.Tai koiran kanssa ulkoillaan pihalla silloin,kun ihminen tekee esim.kotitöitä, puutarhatöitä yms. 

Usein aidatun pihan tuoma mielikuva vapaana temmeltävästä koirasta kääntyykin omistajaa vastaan, kun koira alkaa reakoida aidan ulkopuolella tai aidattoman piha-alueen ulkopuolella liikkuviin kulkijoihin ja ärsykkeisiin.Ongelman syy on usein hyvin yksinkertainen: koiraa ei ole opetettu olemaan pihalla.Miksipä olisi.Piha on aidattu ja pihan tuoma turvallisuuden tunne saa omistajan laskemaan koiran huolettomasti ovesta ulos, kun ei ole vaarana, että koira katoaisi pihasta.

 Ongelmana onkin siis se, että omistaja ei joko ole paikalla tai keskittyy muihin asioihin kuin koiraan ja sen käytökseen, jolloin koira saa vapaasti harjoitella erilaisia, usein melko äänekkäitä taitoja ohikulkijoita havaitessaan. Pihakäytöstaitoja pitää siis harjoitella.

Koiran tehtävä on vartioida pihapiiriä

Useiden koirarotujen aluperäinen käyttötarkoitus on ollut vartioida pihapiiriä,

tämä ei koske vain suuria koirarotuja kuten saksanpaimenia,molssirotuja tai laumanvartija-rotuisia koiria.

Maatiloilla aikoinaan tehokkaitakin ilmoittajia ovat olleet pienemmät terrierit tai pystykorvat, mikäli tontin lähistölle saapuu joku kutsumaton vieras. Nämä koirat siis luontaisestikkin reagoivat reviirille lähestyviin kulkijoihin, joten työtä tämän tyyppisten koirien kanssa on vähintäänkin tuplaten esimerkisi seurakoiriin verrattuna.

Pihakäyttäytymistä mietittäessä onkin pohdittava ,millä tavoin koirasi toimii rodunomaisesti pihaa lähestyviin kulkijoihin ja tämä tieto antaa osviittaa siitä ,miten paljon töitä sinulla on tehtävänäsi asian harjoittelun kanssa.

Vartiointiin taipuvaisten rotujen kanssa ei kaikkea vartiointia saa pois, mutta tärkeää on opettaa minkälaisiin asioihin on tarpeellista reagoida.Urbaanissa ympäristössä on paljon enemmän häiriötä kuin maaseudulla,joten on jo koirallekkin hyvin stressaavaa, jos kaikkiin asioihin pitäisi reagoida.

Pihan vahtiminen tarjoaa koiralle viihdykettä

Tylsistyneelle koiralle pihan vahtiminen ja ympäristön kotrolloiminen on äärimmäisen hyvää viihdykettä. Usein ison pihan omaavat koiranomistajat saattavat tuudittautua siihen, että koiran voi päästää kuluttamaan toiminnan-ja liikunnantarpeensa. 

Tässä kohtaa tulee jo ensimmäinen virhearvio pihakäyttäytymisen osalta. Jos päästät  ovesta ulos koiran, joka on täynnä virtaa ja tarmoa, miten luulet sen reagoivan , jos se havaitsee jonkin ärsykkeen pihan lähettyvillä?

Koira tarvitsee keskimäärin 1-2h liikuntaa ja ympäristön tutkimista päivittäin,rodusta ja yksilöstä riippuen.Tämän lisäksi  aktiviteetteja ja virikkeitä, joihin se voi tyydyttää lajilleen ja rodulleen tyypillistä käyttäytymistarpeita. Jos koiran ainut huvi on omalla pihalla tarhassa käyskentely, ympäristön tarkkailu ja kenties pallon perässä juoksentelu,niin niillä ei aktiivisen koiran toiminnan tarvetta tyydytetä.

Pihaa voidaan toki hyödyntää liikkumiseen sekä virikkeistämiseen ja aktivointiin. Koira tarvitsee liikuntaa myös kodin ulkopuolella, jossa se pääsee tutkimaan ympäristöään koiramaiseen tapaan.

Eli ensimmäisenä kun lähdet opettamaan koiallesi hallittua pihakäytöstä, huolehdi koiran liikunnan ja toiminnantarpeen tyydyttämisestä muilla keinoin kun pihanvahtimisen.

Koulutus alkaa jo pentuiässä

Kun pihan ohi kulkee ihmisiä tai muita kulkijoita,miten koirasi näihin reagoi? Usein pentu ei ole kovin kiinnostunut ympäristön ulkopuolella olevista asioista, vaan se haluaa pysytellä turvallisen välimatkan päässä omistajasta. Tämä onkin paras aika käyttää hyödyksi pihakäyttäytymisen opettamiselle ja opettaa koiraa seuraamaan ympäristöään rauhallisesti ja välinpitämättömästi. Kun koiraa palkitaan silloin kun joku lähestyy pihapiiriä, alkaa pentu mieltää pihaa lähestyvät kulkijat mukaviksi asioiksi. Työ aloitetaan siis jo pentuna, ympäristön tarkkailuna rauhallisesti  yhdessä omistajan kanssa. Pihalla siis vietetäänkin aikaa yhdessä koiran kanssa. Pihataitojen harjoittelu on erityisen tärkeää aloittaa pennusta lähtien, jotta ongelmia ei syntyisi lainkaan.

Entä jos koira on jo oppinut rähisemään ohikulkijoille?

Vinkit harjoitteluun!

1.Vinkki,  Älä päästä koiraa omatoimisesti ulkoilemaan kytkemättömänä ennen kuin käytös on saatu muutettua toivontunlaiseksi. 

Joka keta kun koira pääsee rähisemään aidan vierelle ohikulkijoille, käytös vahvistuu. Koira voi saada vahvisteen jo poistuvasta ohikulkijasta, koska rähinällähän lähtökohtaisesti pyritään karkoittamaan reviirille tulevat uhat. Kun ohikulkija koiran mielestä poistuu sen haukkumisen vuoksi, voi koira tyytyväisenä paukutella henkeseleitään ja kokeilla samaa toimintamallia seuraavalla kerralla.

Aidalla rähinä lisää myös koiran stressihormonien määrää elimistössä,ihan kauhakaupalla.

2.Vinkki, Siedätä koiraa ohikulkijoihin, tarjoamalla koiralle mielekästä tekemistä pihalle.

Kun koiralla on mielekästä tekemistä johon se voi suunnata toimintatarmonsa, ei koira niin herkästi reagoi ohikulkijoihin. Ja samalla koira siedättyy asteittain ohikulkeviin ihmisiin.

Harjoituksen tarkoituksena on tehdä ns.passiivista harjoittelua, eli totuttaa ja siedättää koiraa asteittain siihen, että pihan ohi kulkee erilaisia häiriöitä ja se voi keskittyä omiin touhuhinsa häiriöstä välittämättä.

3. Vinkki, Vastaehdollistaminen, eli ärsykkeen merkityksen muuttaminen tarkoittaa sitä, että samanaikaisesti kun koira havaitsee ärsykkeen, lisätään ympäristöön jotain positiivista. Yleensä makupaloja tai ruokaa. Harjoittelu on aloitettava sellaiselta etäisyydeltä jossa koira pystyy toimimaan ilman kiihtymistä. Koira alkaa vähitellen mieltää lähestyvät kulkijat yhä positiivisemmaksi  asiaksi ja näin koira ei enää reagoi niin herkästi kaukaa lähestyviin ärsykkeisiin. Harjoittelu on pitkäjänteistä ja vaatii paljon toistoja.

Pitkään ohikulkijoille haukkumista harjoitelleen koiran, koulutukseen voi vierähtää koko kesä.Varaudu siis, ettei nopeita muutoksia ole saatavilla, vaan töitä on tehtävä johdonmukaisesti.

4.Vinkki, onko piha koirallesi turvallinen? Avoin pihamaa voi olla koiralle melko turvaton paikka, sillä siitä näkyvät selkeästi kaikki ohikulkijat. Koira ei ymmärrä mikä on oman tontin rajat ilman opettamista. Jotta piha olisi koiralle turvallinen, on alue hyvä aidata. Mitä suojaisampi aita, sen parempi.Tärkeää on huomioida ettei koira voi teloa itseään aitaan,laittamalla tassun tai kuonon aidan läpi tai osua nauloihin tai teräviin verkon reunoihin,tai pysty kaivamaan ali, saati hyppäämään tai kiipeämään vapauteen.

Myös näkyvyyttä on tärkeää miettiä.Näköesteen tarjoava aita tuo enemmän turvaa ja suojaa, sekä helpottaa pihakäytöksen oppimista paremmin kuin avoin aita.Mitä kauempana ohikulkijat pysyvät aidasta sen parempi.Eli hyvä on miettiä aidan sijoitusta, kasvillisuutta ja muita seikkoja, ettei ohikulkijat oleskelisi liian lähellä aitaa.


Luo kotisivut ilmaiseksi!